Als we over onze plannen vertellen, dan krijgen we vaak de volgende vragen:
- Kunnen jullie goed zeilen?
- Hoe zeil je de wereld rond?
- Kan dat zomaar met de kinderen?
- Hoe doen jullie dat dan als jullie terugkomen?
- Gaan jullie werken onderweg?
- Waarom vertrekken jullie pas volgend jaar?
- Maar jullie gaan wel al op de boot wonen?
Hieronder lees je de antwoorden.
Kunnen jullie goed zeilen?
Uhm, een beetje. Maar dat komt wel. Jeroen heeft de meeste zeilervaring. Hij heeft altijd gezeild met zijn opa en later alleen. Maar dat was op binnenwater en de boot was ook een stuk kleiner. Het zeilen is in principe wel hetzelfde, maar er komen aspecten bij als stroming, getijden en andere weerbeelden.
Jessica heeft vroeger wel wat gezeild (haar vader kocht tijdens zijn midlife crisis een zeilbootje), maar dat was vooral ‘zeg maar wat ik moet doen en dan doe ik dat’.
Als onze zeilervaring of het gebrek daaraan je angst aanjaagt, don’t worry. We zijn nog niet weg en we gaan ook niet direct een oceaan oversteken. We bouwen het langzaam op. Afgelopen najaar hebben we al een korte cursus gedaan bij een zeilschool, waarbij we met name op het varen op de motor met een groter schip hebben geoefend (want, wat als we straks de sleutel van ons jacht krijgen en dan weg moeten varen…). Als we daadwerkelijk de boot hebben, willen we nog een cursus op eigen boot doen. En daarna gaan we al het geleerde rustig in de praktijk oefenen. Daar hebben we dan nog een heel jaar de tijd voor. Als we ons dan nog niet comfortabel genoeg voelen, stellen we het vertrek gewoon uit. Ons doel is om alles zo veilig en ontspannen mogelijk aan te pakken.

Hoe zeil je de wereld rond?
Je kunt dit via verschillende routes doen, maar wij kiezen voor de gebaande paden. Vanaf de Canarische Eilanden steken we de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied. Daarna gaan we het Panamakanaal door en gaan we via de Galapagoseilanden, richting Frans-Polynesië, Tonga, Nieuw-Zeeland en Australië. Wat we daarna doen, weten we nog niet zeker.
Lees er meer over in Het vaarplan.
Kan dat zomaar met de kinderen? Moeten die niet naar school?

Jeroen is zo goed als afgestudeerd als basisschoolleraar en dus zit het in principe wel snor met het onderwijs van onze kinderen. Er is alleen een maar…
In Nederland hebben kinderen geen leerplicht, maar een schoolplicht. Dat houdt in dat kinderen fysiek op een Nederlandse school aanwezig moeten zijn en thuisonderwijs mag dus eigenlijk niet. We moeten nog goed uitzoeken wat voor ons de beste mogelijkheid is.
- Een mogelijke oplossing is De Wereldschool of de LOVK, waarbij je eigenlijk een totaal lessenpakket afneemt en je kind ingeschreven staat bij een Nederlandse onderwijsinstelling. Maar van wat we gelezen hebben, gaat de onderwijsinspectie daar niet zomaar mee akkoord.
- Gaat de onderwijsinspectie niet akkoord met bovenstaande, dan kunnen we boetes krijgen voor het feit dat de kinderen vanaf hun 5e jaar niet naar school gaan. Een andere oplossing is ons uit te schrijven uit Nederland (wat we misschien toch al moeten doen). Je houdt dan wel gewoon de Nederlandse nationaliteit, maar je bent dan geen inwoner van Nederland en hebt dus ook geen rechten en plichten. Dan hebben we dus geen schoolplicht, maar bijvoorbeeld ook geen AOW-opbouw of recht op een Nederlandse zorgverzekering.
Kortom we hebben opties, maar beide hebben voor- en nadelen. We gaan dit uiteraard nog goed uitzoeken en dit komt dan waarschijnlijk wel terug in een volgend artikel.
Hoe doen jullie dat dan als jullie terugkomen?
Dit vinden we altijd een leuke, want dit is iets waar wij ons totaal geen zorgen over maken. ‘Als je terugkomt, heb je straks helemaal niks meer en moet je weer opnieuw beginnen’, zeggen mensen dan. ‘Waar ga je dan werken? Waar ga je dan wonen?’
Als we terugkeren naar Nederland, dan hebben we of de boot nog of we hebben hem ergens verkocht. Dus we kunnen of nog even op de boot blijven wonen of we huren iets met het geld van de boot. Ook houden we altijd een financiële buffer om niet platzak thuis te komen. Dan zullen we gewoon een baan moeten zoeken en inderdaad weer van voren af aan moeten beginnen. Maar man, man, man… we zijn wel een enorm gave ervaring rijker.
‘Maar man, man, man… we zijn wel een enorm gave ervaring rijker.’
We houden zelfs de optie open om helemaal niet terug te komen. We gaan de komende jaren zoveel mooie plekken zien en ervaren, dat we misschien wel een plek tegenkomen waar we willen blijven (ergens met mango’s aan de bomen, mooie koraalriffen en altijd een lekker zonnetje).

Gaan jullie werken onderweg?
Het antwoord is simpel: in principe niet. Eigenlijk is deze hele reis een voorschot op ons pensioen. We leven ook grotendeels van het spaargeld dat anders Jessica’s pensioenpotje zou zijn geweest. Dat is een bewuste keuze. Liever nu een fantastische ervaring met het gezin rijker, dan dat we sparen voor een pensioen dat misschien nooit komt. En dat pensioenpotje vullen we later wel weer bij.
Als we al gaan werken tijdens de reis, dan is dat omdat we langer weg willen blijven of puur omdat we het leuk vinden.
Waarom vertrekken jullie pas volgend jaar?
We hebben nog heel wat voor te bereiden. Het is niet: we kopen een boot en gaan. We moeten onze kennis en kunde bijspijkeren en de boot nog aanpassen voor een lange reis. Daarbij moet je denken aan zonnepanelen en accu’s voor de stroomvoorziening, het installeren van een watermaker die van zeewater drinkwater maakt en we zullen de boot nog moeten voorzien van noodvoorzieningen, zoals een reddingsvlot.
Ook moeten we nog veel uitzoeken en regelen, zoals scholing voor de kinderen, hoe regelen we onze inschrijving of uitschrijving in Nederland en wat zijn daar eventuele gevolgen van.
Ook moeten we nog een marifooncertificaat halen (een marifoon is een soort walkie-talkie om op zee te kunnen communiceren met andere schepen) en een medische cursus doen voor eerste hulp op zee.
Tot slot willen we dit jaar ook nog flink wat sparen.
Lees meer over de benodigde voorbereidingen.
Maar jullie gaan wel al op de boot wonen?
Ja, dat is wel de bedoeling. We verkopen ons huis al en zodra we een boot hebben, gaan we erop wonen.
- We waren al verliefd op een boot. In oktober of november 2019 gingen we ter oriëntatie een boot bekijken en we werden verliefd. De boot had de ruimte die we zochten en was bovendien in perfecte staat van onderhoud. Om die boot te kunnen kopen, moesten we ons huis verkopen. Helaas was de boot al weg voor de verkoop van het huis rond was. Maar dit heeft onze plannen hooguit een paar maanden versneld. We wilden ons huis sowieso begin 2020 te kopen zetten.
- Profiteren van de gunstige woningmarkt. De overwaarde uit ons huis is de belangrijkste financieringsbron voor het hele avontuur. De huizenmarkt zit al een tijdje aan de top en we willen niet het risico lopen het momentum voor de verkoop te missen. Bovendien hebben we een uitvalsbasis als de koop van een boot niet zo soepel verloopt. Als we nog geen boot hebben op het moment dat we ons huis uit moeten, dan kunnen we altijd even bij Jessica’s broer Stefan inwonen.
- Kinderen kunnen vast wennen. Benjamin en Frank zijn nu nog erg jong. Benjamin krijgt wel al aardige praatjes, maar ze zijn nu nog op een leeftijd dat ze makkelijk kunnen wennen aan nieuwe situaties en nog weinig benul hebben van het feit dat wonen op een boot misschien niet heel gewoon is. Door al in Nederland op de boot te gaan wonen, weten ze straks eigenlijk niet beter.
- Wij kunnen vast wennen. Ook wij zullen moeten wennen aan het leven in een kleine ruimte. En om de reis zo gemakkelijk mogelijk te maken, zullen we aanpassingen moeten doen aan de boot. Door vast op de boot te gaan wonen, kunnen we precies ervaren wat wel werkt en wat niet. De aanpassingen kunnen we dan in Nederland doen, waar we gewoon een auto hebben, gewoon naar de bouwmarkt of botenwinkel kunnen rijden en dezelfde taal spreken als de monteur. Dat is een stuk makkelijker dan ergens in het buitenland met de bus naar een hardware store te moeten reizen om een onderdeeltje voor de elektronische installatie te vinden en de man in de winkel kan je niet helpen, want jij spreekt zijn taal niet en hij geen Engels.
- Money. Een huis en hypotheek kosten veel geld. Door een jaar lang wel te werken, maar geen hypotheek, verzekeringen, elektra, etc. te hoeven betalen, besparen we zeker 12.000 euro. Dat kan rechtstreeks de scheepskas in. En Tiny House Living is helemaal hip. Dus waarom niet.
Gerelateerd: