Selecteer een pagina

‘Wat zou je doen als je de loterij zou winnen?’ 

Iedereen droomt ervan om de loterij te winnen. En vraag een willekeurig persoon wat hij of zij zou doen als ze de jackpot zouden winnen en dan volgt er naast het kopen van een groot huis of een auto waarschijnlijk een droom. Ook wij hadden zo’n droom. Elk jaar tijdens de Oudejaarstrekking droomden wij er weer van om werk en huis vaarwel te zeggen, een zeilboot te kopen en de wereld rond te zeilen. Tropische, ongerepte bestemmingen, avontuur, vissen vangen, duiken op de mooiste riffen, surfen, je kent het wel.

En als je niet wint?

Maar elk jaar was er op 1 januari weer die domper. Shit, niet gewonnen… Maar de droom bleef. Wat nou als we de loterij niet winnen? Nooit niet. Dan misschien als we met pensioen gaan. Of als we ouder zijn, het huis is afbetaald en we genoeg gespaard hebben. Maar wat als je je pensioen niet haalt? En wanneer heb je eigenlijk genoeg geld om je droom te realiseren?

 

Ik weet nog goed dat Jeroen en ik op een zomeravond in 2017 met een biertje op ons dakterras zaten. We waren net een paar maanden ouders van Benjamin. En ineens kwam daar de vraag: Wat is er eigenlijk voor nodig om het gewoon te doen? Een grove schatting kwam uit op 2 ton: een ton voor een geschikte boot en een ton voor 3 tot 4 jaar levensonderhoud.

 

Niet onhaalbaar

Hoe zouden we aan dat geld kunnen komen? Vrienden van ons hadden net hun huis met veel winst verkocht en we realiseerden ons dat wij ook een aardige waardestijging onder ons kont hadden zitten. Ineens leek die 2 ton niet eens onhaalbaar. En sindsdien is ons leven niet meer hetzelfde.

 

We hebben ons verdiept in geschikte boten, bekeken er een paar, bezochten beurzen, lazen ons suf en keken heel wat uren video’s van mensen die het ook gewoon zijn gaan doen. Daarnaast maakten we ons huis verkoopklaar (plintjes, trap, nog wat verfen), kregen Frank, verkochten ons huis, kochten een zeilboot, klusten daar nog eens flink aan en inmiddels zijn we vertrokken.