Selecteer een pagina

Dus jullie willen de wereld rond zeilen? Hoe dan? Het klinkt misschien als een helse beproeving, maar dat valt eigenlijk wel mee. Als je kiest voor het juiste moment en de juiste route dan is dat voor mooiweerzeilers zoals wij prima te doen. We zijn geen mannen met baarden die willen te kaap’ren varen. We gaan voor de route met zoveel mogelijk mooi weer en paradijselijke bestemmingen. We hebben het nog niet tot in de puntjes uitgewerkt, maar globaal ziet dat er zo uit. 

 

Middellandse Zee

Het plan is om na wat voorbereidende trips naar Engeland, Ierland en misschien ook nog wel richting Denemarken, Noorwegen en Zweden naar de Middellandse Zee te vertrekken. Hier verwachten we ons prima een jaar te kunnen vermaken, langs de kusten van onder andere Spanje, Frankrijk, Italië en de Europese zeilmekka’s Kroatië en Griekenland. Daarna vertrekken we via Marokko en de Straat van Gibraltar naar de Canarische Eilanden om ons voor te bereiden op het oversteken van de Atlantische Oceaan.

Atlantische oversteek

Om de Atlantische Oceaan over te steken, is timing belangrijk. Eind november start het oversteekseizoen en vertrekken letterlijk honderden schepen vanuit de Canarische Eilanden via Kaapverdië richting het Caribisch gebied. Waarom dan? In dit seizoen waaien de oostelijke winden én misschien nog wel belangrijker, de kans op orkanen is klein. Met een beetje geluk waai je gewoon met windje mee de circa 2.600 km naar de overkant. We zullen hier waarschijnlijk zo’n 3 tot 4 weken over doen.

 

Caribische gebied

Waar we uiteindelijk als eerste weer voet aan land zullen gaan zetten weten we nog niet. De keuze is reuze. Sommigen kiezen voor Suriname als eerste bestemming. Of wat dacht je van Barbados, Saint Lucia of Dominica. Een ding is zeker, er zullen palmbomen en stranden zijn. In het Caribisch gebied, de Golf van Mexico en de Bahama’s zullen we ons ook zeker minimaal een jaar kunnen vermaken. We houden de optie open om ook bijvoorbeeld een tijdje op de Nederlandse Antillen te verblijven en misschien wel wat te werken.

 

Het enige waar we rekening mee moeten houden is het orkaanseizoen. Dan moeten we of naar het zuiden richting Zuid-Amerika of noordelijk langs de Oostkust van de VS.

 

 

Panamakanaal naar de Stille Oceaan

Als we uiteindelijk genoeg hebben van al het mooie van het Caribisch gebied willen we het Panamakanaal door richting de Galapagoseilanden. Daarna volgt weer een grote oceaanoversteek met als bestemming Frans-Polynesië. Daarna gaan we waarschijnlijk via de Cook Islands en Tonga (zwemmen met walvissen) naar Nieuw-Zeeland of Australië.

 

Terug?

Na Australië worden de plannen wat waziger. Er zijn een paar opties. Of we gaan door richting Indonesië, Maleisië, Thailand, etc., maar uiteindelijk zul je dan bij Jemen en Somalië uitkomen. Deze kusten daar staan bekend om piraterij, dus je begrijpt dat we daar liever niet komen. Een andere mogelijkheid is om vanaf de Westkust van Australië rechtstreeks de Indische Oceaan over te steken naar Madagaskar en dan via Zuid-Afrika en het westen van Afrika terug te varen naar Europa. Dan zouden we alleen wel langs Kaap de Goede Hoop moeten, wat qua omstandigheden lastig stuk is. Nu zien we dat niet zitten, maar tegen die tijd hebben we al de halve wereld over gevaren. Misschien denken we er dan anders over. Een andere optie is om de boot in Australië of Nieuw-Zeeland verkopen en dan terug te vliegen.